Skip to main content

Werving en selectie:

Werving en selectie: The World Toughest Row 2024

The World’s Toughest Row, één van de zwaarste sportevenementen, waar jaarlijks duursporters en avonturiers van over de hele wereld samenkomen. Zij testen zichzelf tegen de krachten van Moeder Natuur en nemen het tegen elkaar op om duizenden kilometers over de Atlantische Oceaan te roeien.

Waarom met een viermans boot?

Mark heeft het wereldrecord solo en duo op zijn naam staan. Echter ontbreekt nog het vierman en overall wereldrecord. Toen hij in 2022 bij de racestart was heeft hij besloten om een team van vier te vormen om daarmee het wereldrecord aan te vallen

Wanneer gestart?

In januari 2023 is het team gestart met trainen. Echter zijn er door omstandigheden drie teamleden afgevallen. Het is opvallend dat het level van commitment niet door hen geleverd kon worden en dat dit een reden was om het avontuur te stoppen.

Hoe krijg je het team?

In september 2023 is er een werving gestart om de geschikte duursporter te vinden. Deze kandidaten moesten roeiervaring en een duursportachtergrond hebben. Daarbij moesten ze ook een resilience test behalen en het level van commitment aankunnen (waaronder minimaal 20 uur trainen per week). Alle kandidaten hebben een 5 km roeitest gedaan en op basis daarvan is een selectie gemaakt. Na de selectie gesprekken op 4 oktober bestond het selectieteam uit:

Wat doet het selectieteam?

Het selectieteam krijgt wekelijks een persoonlijk trainingsplan aangeleverd van de heer Borja Martinez Gonzalez, assistent-professor van de Universiteit van Kent. Deze moeten zij nauwkeurig volgen, dagelijks trainen, de juiste tijden, wattages etc. Eén keer per twee weken traint het gehele team twee uur samen op de ergometer of op het water. Maandelijks zijn er team calls met de het gehele team en maandelijks is er een team trainingsdag. De definitieve selectie zal op 13 januari bekend worden.

Wat wordt er gedaan tijdens een teamtraining dag?

Dat is verschillend. Op 4 november ging het team naar de Roeivereniging Rijnland. In de ochtend hebben zij samen een marathon geroeid op de ergometer en in de middag is het team in de stromende regen een marathon op het water gaan roeien. Dit soort dagen zorgen voor teambuilding en mental toughness.

Op 25 november heeft het team samen twee marathons op de ergometer geroeid. Op 16 december heeft het team samen meegedaan aan een wedstrijd van 53 km op het water. De laatste team trainingsdag staat gepland op 13 januari, hierna zal de definitieve selectie bekend worden en zal het team gezamenlijk eten

HET SELECTIETEAM

Mark Slats

World Motivator

“Ik, Mark Slats, ben een avonturier in hart en nieren. Ik streef ernaar om het onmogelijke mogelijk te maken. Niet alleen, maar ook voor en met anderen. Ik wil het leven ten volle leven, dingen doen die nog niet eerder zijn gedaan.

Leon koning

Fulltime advocaat & Parttime avonturier

Ik ben Leon Koning, 33 jaar, fulltime advocaat en ernaast -zoveel als mogelijk- parttime avonturier! In 2022 fietste ik van Noord-Italië naar de Noordkaap (Northcape4000) en bedacht: dit geeft mij energie! Tijdens ultra-distance events, leer je gave, inspirerende mensen kennen, je helpt elkaar, ontdekt nieuwe plaatsen en verlegt je grenzen! Meedoen aan de Worlds Toughest Row heeft het voor mij allemaal: nieuwe sport, nieuw avontuur en grensverleggend! De Northcape4000 deed ik unsupported en solo, nu gaan we voor een teamprestatie! Met elkaar het sterkst denkbare team (ooit!) vormen, samen trainen en samen zo snel als mogelijk de Atlantische Oceaan over! Lets do it!

Mijndert dijkstra

Ocean Lover

Ik ben Mijndert Dijkstra, 42 jaar, en na eerdere omzwervingen in het Caribisch gebied en Azië woon ik nu met mijn vrouw Krista en twee kinderen (5&7) in Naarden. Mijn sportieve achtergrond is divers: voetbal, wielrennen en triatlon, met hoogtepunten als Ironman New Zealand, KOM Taiwan en de TransAlp.

Ik wordt aangetrokken door de weidsheid van de Oceaan, en het idee om met spier- en wilskracht deze epische afstand tussen continenten te kunnen overbruggen. Grootse dingen zijn mogelijk met planning en doorzettingsvermogen, maar vooral ook met actie.

Tijdens de 1000+ trainingsuren voor TWRAtlantic komt van alles op mijn playlist voorbij, podcast over de roeien, wielrennen, de Franse Revolutie, maar als we echt gaan knallen kies ik David Guetta’s Titanium!

Maarten diepeveen

Met een lach over de finish

Waarom ik dit wil? Ik ben gek op uitdagingen. Deze reis begon eigenlijk jaren geleden toen mijn oog op het 4-persoons Atlantische Oceaan record was gevallen nadat een vriend mij over The World’s Toughest Row vertelde. Helaas is dat destijds niet goed van de grond gekomen. Op zoek naar een uitdaging schreef ik mij in voor een Iron Man 70.3 in Panama. Onvoorbereid kwam ik er achter dat een racefiets huren onmogelijk was en moest ik de race gedwongen op een mountainbike fietsen. 

Thuisgekomen van mijn Panama reis en op zoek naar een nieuwe uitdaging schreef ik me in voor een hele Iron Man in Maastricht, met 8 weken tijd om me voor te bereiden stortte ik me op de voorbereiding. Met wat langere trainingen fietsen in het weekend en doordeweeks een keertje hardlopen verliep de wedstrijd opnieuw voorspoedig en ondanks dat het geen toptijd was, kwam ik met een lach over de finish.

Op zoek naar een race waar ik echt uitgedaagd werd, vond ik The Brutal Double. Een dubbele Iron Man op een berg met meer dan 6000 hoogtemeters op de fiets en 2500 hoogtemeters tijdens het lopen. Na 40 uur genieten van de omgeving kreeg ook deze race een lach niet van mijn gezicht. Gelukkig stuurde een vriendin mij de oproep van Mark het weekend na The Double Brutal. Mark Slats zoekt een team. Hopelijk heb ik nu een fysieke uitdaging waar ik ‘s nachts van wakker lig, ik de kriebels van krijg, één waar ik echt mijn best voor moet doen om het te laten slagen. Eén die de lach van mijn gezicht kan krijgen.

tristan steegman

Design engineer

Ik ben Tristan, 31 jaar, en werkzaam als design engineer bij een method engineering bedrijf. Ik ben vooral betrokken bij offshore windprojecten, en ik ontwerp mechanische tools om windmolenparken te realiseren. Ik heb luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gestudeerd aan de TU Delft, en tijdens mijn studie ben ik begonnen met roeien bij DSRV Laga. Ik houd van sportieve uitdagingen, zo heb ik de ringvaart, een wedstrijd van 100km geroeid, afgelopen jaar de marathon van Rotterdam gelopen, en heb ik deelgenomen aan verschillende andere kleine uitdagingen. Tegenwoordig roei ik in Rotterdam bij RV Nautilus, en is het hoog tijd voor een nieuwe over the top sportieve uitdaging!

RESERVES

amos keijer

Tot 2021 was ik 5 jaar onderdeel van het nationale roeiteam. Door mijn ervaring kan ik roei-technische kennis meegeven aan het team. In een roeiboot ben ik helemaal in mijn element en kan ik teamleden aanwijzingen geven en motiveren. Een van de uitdagingen voor het team is een zo efficiënt mogelijke roeibeweging te vinden voor de specifieke omstandigheden. Hierbij moet naast de weersomstandigheden rekening gehouden worden met bootgewicht, relatief gemak, navolgbaarheid, gewenste snelheid of wattage en natuurlijk intensiteitsduur. Ik help het team dolgraag vooruit.